Totalul afișărilor de pagină

luni, 1 martie 2010

1 martie...

                          
                                                                            1 martie





S-a dus si luna februarie...mai intoarcem o fila din calendar... 
si a venit primavara! Asta pentru ca romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie. Dupa vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an si se celebra sarbatoarea "Matronalia" la care se desfasurau serbarile lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. 

An de an de 1 Martie ne recapatam speranta, optimismul, credinta in mai bine si sporul in toate. Martie este momentul in care oamenii incep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primaverii cu adevarat. Acum frigul incepe sa se impleteasca cu razele soarelui, intunericul cu lumina si dupa o iarna grea cu omat mare invinge viata, primavara, soarele. Acest triumf al reinvierii si regenerarii este invocat prin Martisorul pe care-l daruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim sa le aduca fericire si noroc. 


Probabil toti stiu ca de 1 Martie daruim martisoare sau primim mici simboluri ale primaverii, martisoarele, dar probabil putini dintre noi cunosc povestea martisorului ori s-au intrebat ce simbolizeaza si de unde a pornit obiceiul ,,purtatul martisorului"... 




CE ESTE MARTISORUL? 
Semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii,al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinta. Forma acestuia s-a schimbat in timp. La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu aparea sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. Acum margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul. 

CUM A APARUT MARTISORUL? 
Ei bine...iata povestea martisorului... Odata soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a rapit dintre oameni, inchizându-l într-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotarât sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamânteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au început lupta. S-au înfruntat zile întregi pâna când zmeul a fost doborât. Slabit de puteri si ranit, tânarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind si bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sângele cald din rani i s-a scurs în zapada. Pe când acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pâna si ultima picatura de sânge se scurse în zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul înseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii. 

CARE SUNT ORIGINILE MARTISORULUI? 
La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint, dupa alte surse, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba ( sau alb si negru), ce semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si care era purtata in general de persoanele sensibile (copii si fetele tinere). Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire. 

PRIMUL MARTISOR 
Poate o sa radeti...dar legenda martisorului spune ca: Umbland cu oile prin padure si torcand lana din furca Baba Dochia a gasit o para, i-a facut o "borta" si a legat-o cu un fir de ata, asta se intampla intr-o zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul. Insa despre martisor a inceput sa se vorbeasca mai tarziu, primele informatii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai. 






Viata nu se mai satura sa invie din nou in fiecare primavara-printre crengile si frunzele uscate...-asa cum si noi insine nu obosim sa cautam in iubire pe noi...cu un sex contrar...cautam in veci,fara a gasi...ramanem doar cu lacrimile,fiindca Dumnezeu-ironic poate...-,fara iubire,fara cuvant,fara durere...fabrica ingeri asa cum ochiul face lacrimi...Totul se intampla in nestire...serpii isi pun puii verzi intre frunze si nu privesc in urma,pomii scapa fapte de aur pe pamant dar nu se apleaca sa le culeaga din noroi...oamenii mint si tradeaza dar nu intorc privirea-le-ar dauna lacrima lasata in urma-....Din atat de putine motive,unii oameni ar putea iubi atat de mult viata incat sa le devina insuportabila uneori...Atat...e doar o lacrima de 1 Martie careia ii voi pune un snur.
























In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

Cu timpul, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint. Moneda era asociata soarelui. Martisorul ajunge sa fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui.

Poetul George Cosbuc, intr-un studiu dedicat martisorului afirma: " scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."

Cu banul de la snur se cumparau vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.
Despre istoricul martisorului, Tudor Arghezi afirma in volumul "Cu bastonul prin Bucuresti": "...La inceput, atunci cand va fi fost acest inceput, martisorul nu era martisor si poate ca nici nu se chema, dar fetele si nevestele, care tineau la nevinovatia obrazului inca inainte de acest inceput, au bagat de seama ca vantul de primavara le pateaza pielea si nu era nici un leac. Carturaresele de pe vremuri, dupa care au venit carturarii, facand "farmece" si facand si de dragoste, au invatat fetele cu pistrui sa-si incinga grumazul cu un fir de matase rasucit. Firul a fost atat de bun incat toate cucoanele din mahala si centru ieseau in martie cu firul la gat.
...Vantul usurel de martie, care impestrita pleoapele, nasul si barbia, se numea martisor si, ca sa fie luat raul in pripa, snurul de matase era pus la zintii de mart. Daca mai spunem ca firul era si rosu, intelegem ca el ferea si de vant, dar si de deochi."
Mentionam ca la geto-daci anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Astazi, valoarea martisorului incepe sa fie data doar de creatia artistica. Se confectioneaza din orice si poate sa semnifice orice. Doamna Irina Nicolau afirma "Candva, credeau in puterea magica a martisorului. Acum nu mai cred. Candva, oamenii credeau ca o baba a urcat la munte cu 12 cojoace si a inghetat. Acum nu mai cred. Si nici nu vor mai crede vreodata. Tot ce pot e sa cunoasca povestea. Atat."







AstrologieZilnicSaptamanalLunar2009ZodiacRuneAstroharti












Pesti - Zodia pe zile

19 februarie - 20 martie

Semn de apa, mobil, feminin (introvertit), guvernat de planetele Jupiter si Neptun
Verbu1 caracteristic: "a crede"
Dominanta: devotament
Atuuri: intelegerea
Piatra norocoasã: rubinul
Metal: paladiu
Culoarea norocoasã: galben, alb
Ziua norocoasã: joi
Cifre norocoase: 5, 9
Locurile norocoase: spariile largi si deschise


Primul decan ( 19 februarie - 28 februarie )

Este dispus sã ducã o viatã lipsitã de bucurii doar pentru a cunoaste mai târziu recunoasterea celorlalti.
În relatiile sale nu se poate abtine sã nu devinã dominator, uneori tiranic în manifestãri, chiar dacã tine foarte mult la persoana cu care are o legãturã si îi este devotat.
Ca trãsãturi generale îl caracterizeazã sobrietatea, perseverenta si ambitia, dar ideile lui sunt prea rigide si conservatoare si din aceastã cauzã nu va reusi sã se integreze în societate, poate si din cauza faptului cã de cele mai multe ori preferã singurãtatea.
Este de felul lui un idealist care cautã adevãrul cu orice pret.

21 martie: În ciuda greutãtilor cu care se confruntã nu abandoneazã cu nici un pret drumul pe care l-a ales.
19 februarie: Este rational, pragmatic si desi munceste la modul cel mai serios îi lipseste perseverenta si abandoneazã planurile pe care pãrea cã nimic nu-l poate opri sã-le ducã la bun sfârsit.
20 februarie: Nu este dotat din pãcate pentru el cu cine stie talente dar este hotãrât, viclean si agresiv. Nu are încredere în ceilalti si preferã sã pãstreze doar pentru el ceea ce stie pentru a putea mai târziu sã se rãzbune.
21 februarie: Intrã foarte usor în diferite conflicte dar de obicei iese câstigãtor. Încearcã sã pãstreze aparentele unui om gentil întotdeauna gata sã-i ajute pe ceilalti dar dincolo de acest paravan se aflã un om rece si insensibil. Din acest motiv nici relatiile lui nu dureazã foarte mult.
22 februarie: Îi judecã pe ceilalti mai mult cu inima decât rational si se lasã luat de val. Este generos cu cei apropiati lui, oferindu-le banii sau cunostintele sale dar nu este în stare sã înteleagã ce simt acestia.
23 februarie: Este atras de viata mondenã si de tot ceea ce implicã aceasta. Îsi doreste ca totul sã se realizeze asa cum si-a propus si nu suportã ca în planurile sale sã aparã schimbãri sau si mai rãu nu suportã sã aibã esecuri.
24 februarie: Nu stie sã se foloseascã de oportunitãtile care îi apar în carierã si în felul acesta sã avanseze. Stie sã facã afaceri dar este prea orgolios si nu reuseste sã se înteleagã nici cu cei din anturajul sãu.
25 februarie: O persoanã mai ascunsã care nu suportã sã fie contrazisã, sustinându-si punctele de vedere pânã la extrem. Nu acceptã sã i se spunã cã a gresit si are impresia cã cei din jur urmãresc sã-i facã rãu.
26 februarie: Foarte pedant cu un simt al datoriei bine conturat si va avea succes în tot ceea ce întreprinde. Crede cu tãrie cã principalul lui scop este acela de a-i ajuta pe ceilalti si este foarte generos si întelegãtor cu nevoile lor.
27 februarie: Este lipsit de initiativã dar cald si inteligent si de aceea cel mai bine pentru el ar fi sã urmeze o cale în care sã urmeze cuvântul Domnului pentru cã astfel si-ar putea gãsi scopul în viatã.
28 februarie: Nu reuseste sã transpunã întotdeauna în practicã ceea ce si-a propus pentru cã este mult prea idealist si nu vrea sã creadã cã nu tot ceea ce zboarã se mãnâncã. Un punct în favoarea lui ar putea fi consecventa care-l caracterizeazã.


A1 doilea decan ( 29 februarie - 10 martie )

Poate cã sunt idealisti, visãtori, cãutând la nesfârsit binele, adevãrul si frumosul. Adevãrati artisti care impresioneazã prin talentul si originalitatea creatiilor. Sunt generosi, plini de bunãtate si corecti în deciziile lor.
Au încredere în propriile forte si spre deosebire de Pestii din primul decan, nu sunt atât de retrasi si introvertiti reusind sã-si expunã ideile si chiar sã-i convingã pe ceilalti de justetea opiniilor lor.

29 februarie: Acest nativ este mai deosebit poate si pentru cã el îsi serbeazã ziua “din patru în patru ani”. Rafinat, un adevãrat gentleman cu mult bun simt, este un partener cãutat de reprezentantii sexului opus.
1 martie: Este puternic ancorat în realitate datoritã pragmatismului si nu rateazã nici o ocazie de a se lupta pentru dreptate si de aceea cea mai indicatã carierã pentru el ar fi dreptul.
2 martie: Una dintre persoanele cele mai cinstite, încercând de fiecare datã sã priveascã lucrurile cât mai obiectiv. Pentru adevãr si dreptate este în stare sã lupte împotriva tuturor.
3 martie: Foarte bun organizator si dispus sã munceascã din greu însã conservator si inflexibil. Nu se lasã convins sã riste niciodatã iar în relatiile cu cei din jur este scrupulos si plin de malitiozitate.
4 martie: Nelinistit si cu mari incertitudini reuseste sã dea peste cap nu numai viata proprie ci si vietile celorlalti. Tot ce vrea de la viatã este sã îsi gãseascã linistea si pentru acest lucru este în stare sã facã orice compromisuri.
5 martie: Deschis oricãror propuneri, entuziast si din fericire pentru el va avea parte de multe satisfactii în viatã. Ca persoanã este foarte complicat, pe de o parte calm si rational, pe de altã parte agitat si imposibil de stãpânit.
6 martie: Fire labilã care preferã sã se lase condus de altii decât sã aibã initiative proprii. Îi place sã fie înconjurat de o aurã de mister si are preocupãri în domeniul ocultismului.
7 martie: Evitã cu multã diplomatie conflictele de orice naturã si este total dependent de dragostea partenerului sãu. Are nevoie sã se simtã iubit si ar fi în stare de orice pentru a pãstra afectiunea persoanei iubite, chiar sã se lase folosit.
8 martie: Vrea sã trãiascã bine iar farmecul personal îl ajutã sã aibã succes în rândul partenerilor de sex opus. Nu urmãreste sã se realizeze încheind o cãsãtorie din interes si de aceea va cãuta o persoanã pe care sã o iubeascã cu adevãrat.
9 martie: Nu este în stare sã priveascã lucrurile în mod obiectiv, fãrã sã se implice mai mult decât ar trebui în probleme care de cele mai multe ori nu-l privesc. Datoritã perseverentei si a faptului cã analizeazã plin de precautie pasii pe care îi are de urmat va reusi sã realizeze ceea ce si-a propus.
10 martie: Îi place sã conducã pe ceilalti si nu renuntã la principiile sale chiar dacã este combãtut cu cele mai solide argumente. Priveste lucrurile obiectiv si inteligenta lui îl ajutã sã le analizeze în mod just.


Al treilea decan ( 11 martie – 20 martie )

Este prin definitie un luptãtor care nu abdicã niciodatã, constient cã viata este o permanentã luptã în care trebuie sã fie agresiv, curajos si plin de initiativã, fãrã sã astepte ajutor de la cineva. Plin de vanitãti desarte îi suspecteazã pe toti si din aceastã cauzã are putini prieteni. În general este generos si tolerant cu capriciile celorlalti.
11 martie: Are o pãrere foarte bunã despre el însusi si chiar dacã se simte trãdat sau înselat nu va recunoaste acest lucru, orgoliul împiedicându-l sã caute compãtimirea la ceilalti.
12 martie: Se simte atras de viata plinã de neprevãzut si desi este capabil sã-si asume riscuri, lipsa simtul practic îl împiedicã sã obtinã un statut social avantajos.
13 martie: Puternic atras de partenerii de sex opus de care devine complet dependent. Îsi doreste foarte mult sã se simtã în sigurantã si dacã aflã cã încrederea în persoana iubitã i-a fost înselatã va suferi cumplit.
14 martie: Are noroc în viatã desi de multe ori se gãseste pe marginea prãpastiei. Va face o cãsãtorie din interes pentru a avea acces la ceea ce se numeste lumea bunã.
15 martie: Îl asteaptã succese importante atât în carierã cât si pe plan sentimental. Posedã mult tact si poate citi printre rânduri pentru a întelege exact sensul cuvintelor. Doreste sã producã impresie în rândul celorlalti prin generozitate si corectitudine.
16 martie: Cunoaste urcusuri si coborâsuri frecvente. Ambitios, e în stare sã-si urmãreascã planurile pânã când acestea se îndeplinesc, nerenuntând cu nici un pret la luptã.
17 martie: Îl intereseazã doar aspectele materiale ale vietii si în general se va bucura de o situatie financiarã stabilã. În relatiile cu reprezentantii sexului opus se manifestã cam agresiv.
18 martie: În drumul lui va avea de înfruntat obstacole mari dar îsi doreste cu obstinatie sã-si realizeze planurile si este perfect constient de propria valoare astfel încât va face orice efort îi este cerut în acest scop.
19 martie: Principala lui menire o considerã construirea unui cãmin linistit si confortabil. Posedã calitãtile necesare realizãrii unei cariere, fiind ajutat de inteligenta nativã si de perseverenta caracteristicã.
20 martie: Nehotãrârea si emotivitatea îl împiedicã sã-si impunã punctul de vedere în fata celorlalti. Evitã sã se implice în probleme serioase desi este capabil sã le facã fatã.





Zodiac European - Pesti

Profilul zilei de nastere - 11 Martie
Pesti, Unsprezece martie - Ziua intuitiei progresive
Persoanele nascute pe data de 11 martie se mentin in pas cu vremurile. Fie ca sunt liberali sau conservatori in ce priveste imaginea, in gandire sunt progresisti. Ei vad lumea ca pe un loc cu un inalt grad competitional in care doar cei rapizi si destepti reusesc. In viata particulara, isi permit sa-si manifeste latura mai visatoare, mai relaxata a caracterului lor, tracand in revista idei si speculatii in cadrul unor discutii cu prietenii sau cu familia si poate chiar punand bazele unor proiecte pline de imaginatie. In ambele planuri ale vieti lor, talentul pe care ei il folosesc pentru unificare este intuitia care ii ajuta foarte mult.

Persoanele nascute pe 11 martie considera ca daca nu avansezi, ceilalti te lasa pur si simplu in urma. Sunt persoane ambitioase, dar intr-un fel moderat, nu inversunat, miscandu-se inainte cu siguranta. Daca sunt pusi in situatia de a avea un serviciu regulat, se vor situa intr-o pozitie din care sa poata promova, dar fara sa forteze acest lucru sau sa il provoace prin subterfugii. Aceasta depinde de corectitudinea mediului de lucru si a culturii in care traiesc.

Daca au propria lor afacere, au un talent deosebit de a vedea oportunitati ascunse si de a le valorifica. Odata ce au evaluat o astfel de oportunitate, nu vor ezita sa puna o buna parte a resurselor lor in serviciul intuitiei. Astfel, sunt buni investitori sau jucatori deoarece au curajul de a-si asuma in mod constient unele riscuri, dar destul de inteligenti pentru a evita implicatiile prostesti.

O alta trasatura care ii ajuta foarte mult este bunul gust. Simt instinctiv ce este bun si ce merita atentia si invata foarte repede sa intuiasca valoarea obiectelor sau persoanelor. Unii nativi ai zilei de 11 martie pot alege elemente care par ciudate sau ieftine, dar care mai tarziu se dovedesc a fi foarte valoroase.

Persoanele nascute pe data de 11 martie sunt exigente si au tendinta de a controla. Ei nu se despart foarte usor de ceea ce au, fie ca este vorba despre persoane, fie ca este vorba despre obiecte. In calitate de membri ai unei familii, se afla in mod invariabil in centrul evenimentelor de unde pot lua hotarari importante care sa afecteze viata atat a parintilor, cat si a copiilor lor. Trebuie sa evite situatiile care starnesc antagonisme si rebeliuni in cazul copiilor care ar putea dori sa aiba o mai mare libertate si independenta. Nativii zilei de 11 martie ar putea invata sa fie mai relaxati, sa slabeasca putin controlul asupra celor din jur. Indivizii mai evoluati nascuti pe aceasta data vor invata sa aiba incredere in Univers si sa isi dea seama ca in esenta nimic nu se pierde cu adevarat. In cele din urma, intuitia ii va face sa estimeze la adevarata valoare libertatea personala mai mult decat orice alte posesiuni sau posibilitati de control personal.

SFATURI: Aprofundeaza-ti gandurile si sentimentele. Nu te ingrijora in privinta telurilor mai greu de atins. Pune mai multa energie in dezvoltarea spirituala. Nu te teme sa lasi lucrurile sa decurga de la sine.

PUNCTE FORTE: 
Ager
Cu bun gust
Fermecator

PUNCTE SLABE: 

Posesiv
Exigent
Dominator




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu